czwartek, 10 października 2013

Dyniowy czas...



        




     Przyjaźń poznaję po tym, że nic nie może jej zawieść,
     a prawdziwą miłość po tym, że nic nie może jej zniszczyć...

     Antoine de Saint - Exupery






Trzy lata temu pierwszy raz zrobiłam konfiturę z dyni... W tym smaku dosłownie zakochałam się... Od tamtej pory robię ją  każdej jesieni... I dopiero od trzech lat sadzę dynie w moim ogrodzie... Kiedy wchodzę do warzywnika i widzę pomarańczowe banie, to cieszę się i zarazem smucę... Cieszę się bo nastał dyniowy czas...

Uwielbiam kiedy ich baniasty kształt i pomarańczowy kolor prześwituje wśród zielonych, ogromnych liści... Cieszę się, że będę robiła przeróżne pyszności... Smucę się bo to już znak, że na dobre rozpanoszyła się jesień...  A piękne i smaczne dynie są jedynym pożytkiem tej kapryśnej pory roku... Powinnam zmienić moje nastawienie w stosunku do jesieni, ale jakoś nie potrafię... Ja, nie potrafię... Kocham wiosnę i lato i  słoneczne, gorące dni...  I nic tego nie zmieni.



Małe, ogromne, żółte, zielone, pomarańczowe dynie są wspaniałą jesienną dekoracją w moim mieszkaniu... W szare, deszczowe dni, ta barwna paleta, wprowadzi w domu klimatyczny nastrój... Obiecałam sobie, że w tym roku sadziłam ostatni raz dynie ozdobne... Dlaczego? ponieważ nigdy nie mają interesujących kolorów, fantazyjnych nakrapiań i atrakcyjnych kształtów jak zapewnia  producent... Dynie ozdobne nie nadają się do jedzenia... Skórę mają bardzo twardą i odporną na uszkodzenia zaś miąższu niewiele... Doszłam do wniosku, że nie ma sensu ich sadzić...

Dynia ceniona była przez starożytnych... Pojawiała się nawet na stole Lukullusa... Przywędrowała do Europy wraz Kolumbem z Ameryki tropikalnej jako egotyczne...dziwactwo. Szybko została doceniona... Stała się smakołykiem w wielu krajach... Pestki znajdowano w starych  peruwiańskich grobowcach... To prawdziwe skarby w ziarnie...  Posiadają dużo fosforu, żelaza, wapnia, cynku i wiele makro i mikroelementów...  Zawierają białko, błonnik, niemal komplet witamin, lecytynę, cukry...


Kiedy zaczyna się dyniowy sezon, często przygotowuję z niej potrawy... Robię z niej placki, podobnie jak ziemniaczane. Są pyszne, chrupiące... Prostym i szybkim pomysłem na danie z dyni jest zupa z jej miąższu... Racuszki, farsz do naleśników, makaron i  kopytka dyniowe... Marynuję w zalewie octowej z laskami cynamonu i pepperoni...Uważam, że dynia to warzywo uniwersalne i wszechstronne...Na szczęście, znajduje coraz więcej zwolenników...




A kiedy przychodzi zima, jestem do niej doskonale przygotowana... Mam zamrożony spory zapas tartej dyni... Dzięki temu mogę cieszyć się jej   smakiem w zimowe dni... Przyrządzam z niej zupy, jest dodatkiem do ciast i serników...



Korzystajmy z jej dobrodziejstw i wykorzystajmy  dynię w kuchni, póki na nią  trwa jeszcze sezon... Naprawdę warto ponieważ ma mało kalorii i wiele witamin...


112 komentarzy:

  1. Nie przepadam za dynią - choć wyglądają pięknie, co do jesieni to pewnie będę w mniejszości - ale lubię jesień :) pozdrowienia Łucjo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele osób lubi jesień...Ja do nich nie zaliczam się.
      Owszem lubię te kilka kolorowych, słonecznych dni.
      Zastanawiam się czy w tym roku je zobaczę?
      Codziennie jest szaro, deszczowo, chłodno.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Przykro mi, ale ja z dyń najbardziej lubię pestki :(. Jak pierwszy raz jadłam zupę z niej, nie za bardzo mi smakowała. Od tego czasu nie próbowałam ponownie. Dla mnie kolorowe dynie są też kolejną oznaką jesieni, za którą nie przepadam. Ja jak Ty, kocham wiosnę i lato . Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gigo, nie masz za co przepraszać. Ja nie lubię śmietany, mleka, kefirów, serów owczych, kozich...
      A co do zupy?może nie była dobrze przyprawiona.
      Masz rację, ja kocham wiosnę a szczególnie gorące lato.
      Nie dopada mnie wtedy żadna chandra...
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Wonderful autumn pictures! Like the video too!

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam, że te konfitury z dyni są bardzo dobre, choc nigdy ich nie jadłam. Za to jadłam konfiturę z cykorii i bardzo mi smakowała. Myśle, że z dyni na pewno jest jeszcze lepsza! Przecudnie dyniowate wygladają, to teraz ich czas, czas dyń! Przecudne zdjęcia! Jak zwyke u ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, zaskoczyłaś mnie konfiturą z cykorii.
      Przyznaję, nigdy takowej nie jadłam. Lubie nowości, muszę się zainteresować przepisem. czy już jest w sklepach cykoria? Nie zauważyłam.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Piękne te Twoje dynie, sam nie przepadam za dynią, ale to z faktu, że jadłem ją tylko w postaci zamarynowanej kostki, może się przekonam w zupie albo plackach - muszę koniecznie spróbować :D
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może spróbujesz zrobić sernik z dynią? Wiem, że lubisz eksperymentować....
      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Czemu nie, kusząca propozycja :P

      Usuń
  6. Dynie zawsze budziły we mnie zachwyt ze względu na piękne kolory , ogromne rozmiary i walory smakowe.Nawet moja kózka docenia jej smak i bardzo lubi ją podgryzać a pestki wręcz uwielbia.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam, kompot z dyni. Gotowała go moja Babcia. Niezbyt mi smakował.
      Bardzo lubiłam ciasta z dodatkiem dyni. Cóż, nie zapisałam jej przepisów. Teraz tego bardzo żałuję.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Fantastycznie zaprezentowałaś dynie. Moja Babcia mówiła jak piszesz banie, wtedy suszyła dla mnie pestki, a zupę dyniowa lubię, szczególnie na pikantno. Lubię dynie i ich nasycone barwy, taka jest jesień.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż się głodna zrobiłam, a te kolory? Niesamowite. Jesienne, boskie, takie przedojrzałe ( czy tam można napisać?)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdjęcia artystyczne ! Wiosna, lato, jesień, zima i tak się zaczyna...cały rok jak dynia :) Smakowicie napisałaś o konfiturze, szkoda że nie zdradziłaś sprawdzonego przepisu. Pozdrawiam serdecznie i kolorowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądziłam, że kogoś zainteresuje moja konfitura. Z wielka radością przepis podaję:)
      1 kg dyni,
      3 soczyste niezbyt słodkie pomarańcze,
      sok z 2 cytryn,
      0,5 kg cukru 3 cm kawałek korzenia imbiru.
      Pokrojoną dynię gotuję w pół szklance wody na wolnym ogniu. Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się dyni. Skorki z pomarańczy bez białych części ugotować w syropie około 15 min. Ugotowaną skórkę pokroić w cienkie paseczki i dodać do dyni razem z syropem. Ugotowane owoce rozgnieść tłuczkiem. Dodać sok z cytryn i tarty imbir. Całość zagotować prze 15 min. Włożyć do słoiczków i pasteryzować.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Hello Lucia!

    As always, beautiful pictures! I love your autumn leaves :)

    Have a nice evening.

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest naprawdę wiele zastosowań kostnego w kuchni. W moim rodzinnym mieście gospodynie zrobić miły ciasto z cukinią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michael, robię ciasto z dynią. Z cukinią jeszcze nie próbowałam...
      Uwielbiam cukinię.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. Uwielbiam wszystko co z dyni...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne zdjęcia zrobiłaś:) Też lubię dynię, a najbardziej to chyba ciasto dyniowe ( mój M. mówi, że smakuje jak orzechowe:D:D:D:D). dżem z dynią i jabłkiem i krem dyniowy:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe, dżem z dyni i jabłka? Nie robiłam.
      Domyślam się, że pyszny.
      Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

      Usuń
  14. Jesień można kochać za kolory,smaki i zapachy:))))niestety po niej nadchodzi zima a ja nie jestem jej fanką:piękne zdjęcia i piękne jesienne dekoracje:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, taka jesień jest piękna..Niestety to tylko jej maleńka cząstka...
      Reszta to deszcze, szare, pochmurne dni.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  15. Mam trzy dynie i ucieszył mnie Twój pomysł z tartą na zimę. Ja kroiłam w kostkę, ale tarta będzie lepsza. Będę trzeć. Dżemu robić nie będę, chyba, że się skuszę na taki z pomarańczą.
    Szkoda, że dynia nie chce się trzymać w słoikach - pasteryzowana. Taki mus jest idealny do ciasta .
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natanno, jestem zbyt wygodna by wszystko wkładać w słoje.
      Ścieram ją na tarce, pakuję w woreczki i ...do zamrażalki.
      Z tartej też zrobisz doskonały mus. I o wiele szybciej.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  16. great autumn scenes. i like that red pumpkin!

    OdpowiedzUsuń
  17. Lucia, que lindas fotos, siempre tienes fotos preciosas. Besos.

    OdpowiedzUsuń
  18. These colors are gorgeous, Lucia, and everything looks so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękne dynie. Potwierdzam, że świetne to warzywo i smakowo i kolorystycznie, choć o konfiturach dyniowych to słyszę pierwszy raz, raczej plackowo-zupowo je interpretowałam ;)
    A pestki to przez cały rok, zwłaszcza do pesto.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość z nas zajada się pestkami...Co do dyni to nie wszyscy jesteśmy przekonani.
      Pozdrawiam::)

      Usuń
  20. Colorful pumpkin, so wonderful. Beautiful arrangement. I love pumpkin. I plant two variety of little pumpkin. The orange variety already on fruiting stage. Thank you for sharing.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Your pumpkins also will no longer bear fruit. It's great. You will have to prepare and preserve?
      Greetings.

      Usuń
  21. Oh, hurray for pumpkins. I love making and eating pumpkin soup.

    OdpowiedzUsuń
  22. This is a lovely post Lucia. I like it all - the autumn leaves, lovely video and beautiful photos.
    I really like pumpkin. It made my mouth water when you describe so many good ways to use it. I love to bake it in the oven and make soup. I must eat some more seeds. Thanks for the ideas. I did not think of grating it to use for winter. Do you then freeze it?
    Like you I do not like the change of season from summer. It tells me that the winter days will soon be here.
    I hope you are well and have a happy week-end.
    Betty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Betty, pumpkin content on a grater and freezes. In Poland we have only pumpkins in the fall. Are you in Australia U is available all year round?
      I also really like pumpkins.
      For me, the autumn comes cold, snowy winter ...
      I wish you have a nice weekend.
      Greetings.

      Usuń
  23. Bardzo fajny dyniowy post :) Ja również chyba zapałałam do dyń miłością od pierwszego zjedzenia, dlatego w tym roku i w naszym ogrodzie urosły nam dwie :) I myślę, że z dyniami już się w kolejnych latach nie rozstanę :) Jedynie szkoda mi strasznie przerabiać je na jedzonko, bo tak ładnie wyglądają... pięknie pomarańczowe, baniaste... aż by się je chciało zostawić na ozdoby :) Pozdrawiam serdecznie i życzę więcej słońca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izo, powiem Ci szczerze, cieszę się, że lubisz dynie.
      To bardzo wartościowe warzywo. My nie jesteśmy do niego zbytnio przekonani. Szkoda.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  24. Hallo Lucja-Maria, auch ich verarbeite jetzt sehr viel Kürbisse, fast jeden Tag, es ist ein gesundes Gemüse.
    Ich schicke Dir liebe Grüße und wünsche Dir ein wunderschönes Wochenende ☺
    Crissi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Crissi, ich weiß, dass es in Deutschland viel Kürbis ist.
      In Polen sind viele Menschen immer noch nicht über diese wunderbare Gemüse überzeugt.
      Grüße:)

      Usuń
  25. Cóż za piękne jesienne kompozycje z dynią w roli głównej. Ja jeszcze nie zapałałam miłością do konfitury z dyni ale czytając tego posta od razu nabrałam ochoty żeby spróbować. Może w przyszłym roku znajdą w moim ogrodzie kawałek miejsca. Pozdrawiam i życzę Ci ciepłego, słonecznego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś, dynie potrzebują trochę miejsca. Wiele osób sadzi je na kompostowniku. Sa wtedy bardzo dorodne.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  26. Ahoj Lucia! Obdivujem tvoje krásne fotografie. O džeme z tekvíc som ešte ani nepočula, to znamená, že ani netuším, ako chutí.
    Prajem ti pekný víkend a pozývam ťa pozrieť aj moje ďalšie blogy. Daniela - https://plus.google.com/u/0/104645994859709007626/posts

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danielo,Tobie również życzę miłego weekendu.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  27. Dyniowe kompozycje rewelacyjne, ale przyznam się szczerze, że do przetworów z niej jakoś nie mogę sie przekonać :( Zaintrygował mnie Twój pomysł na dynię z peperoni...kto wie, może się przemogę? ;) Gdybyś tylko zechciała uchylić rąbka tajemnicy w temacie np.proporcji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, wszystkie dania z dyni w mojej kuchni są na ostro. Jedynie konfitura zawiera więcej cukru...
      W słoiczku układam kostki dyni dodaję pół laski cynamonu, ziarnka pieprzu, angielskiego ziela, liść laurowy, 1/3 pepperoni. Robię zalewę z octu, wody, soli, cukru. Pasteryzuję...
      Nawet nie sądziłam, że tak wiele osób nie toleruje dyni...Zastanawiam się dlaczego?
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  28. Lusiu, nie będę oryginalna, jeśli powiem, że zdjęcia przepiękne. Dynia to niezwykłe warzywo, także dla oczu. Ja szczególnie lubię dynię na słodko. W dzieciństwie uwielbiałam słodką mleczną zupę z dynią i zacierkami. Czasami smażę słodkie placki z dyni (ziemniaczane jadam tylko słone). Lubię też konfitury z dyni, a najbardziej chyba dynię marynowaną w cukrze. Nie znoszę tylko obierania dyni, prawie zawsze kaleczę przy tym sobie ręce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko lubię jedynie konfiturę z dyni.
      Jestem ostrą i pikantną dziewczyną...O tak obieranie dyni to duży problem.
      Jej skóra to prawdziwy pancerz.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  29. A delicious feeling of Autumn in this post!Gorgeous pictures and decorations!
    Léia

    OdpowiedzUsuń
  30. Dobre dary natury ... Kilka dni idę do Madrytu, aby zobaczyć mojego syna :))
    Życzę tydzień Lucia.
    pocałunek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację. Pozdrowienia dla syna...
      Pozdrów ode mnie również Madryt...
      Życzę Ci miłego weekendu.

      Usuń
  31. Dziś na obiad mam kopytka dyniowo- ziemiaczane z pysznym sosikiem paprykowo imbirowym. Uwielbiam dynię i najchętnej nic bym z niej nie robiła tylko się nią otaczała. Te wszystkie malutkie, średnie, duże wyglądają tak pięknie w ogrodzie, domu ....,że żal psuć ich fakturę.... Pięknie wyglądają Twoje dynie Lusiu. Zobacz ile kolorów daje jesień...nie ma takich w żadnej palecie barw. Serdeczności ..Ina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wiem, że jesień daje nam wiele barw. też się nimi zachwyca, Uwielbiam brąz kasztanów, czerwień owoców róży i głogu, wielobarwność liści, wrzosy, kolorowe dynie...Wszystko to jest piękne, ale przychodzą dni pochmurne, szare, deszczowe i to jest najgorsze...
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  32. Musiałam zajrzeć. Bajka, jesteś Mistrzynią obrazu :) Wszystko takie smakowite, pycha. Lecę do swoich dyń. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro mam dzień paprykowy, no może i dyniowy?
      Jak będzie słonecznie to może głogowy?
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  33. Thanks Lucia for this lovely post.
    Autumn is such a beautiful time, but ... next season, too cold for me :)
    Have a nice weekend ♥

    OdpowiedzUsuń
  34. Tyle się tu naczytałam o dyniach, że chciałabym i ja coś z dyni zrobić. Pewnie się skuszę na konfitury.
    Zdjęcia ... sama doskonale wiesz, jak pięknie Ci wychodzą takie kompozycje ogrodowo-spiżarniane.
    Są bajecznie piękne:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przetwory robię jak szalona. Oczywiście tylko wybrane warzywa i owoce.
      Przychodzi jesienny czas, że przetwory rozdaję.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  35. A ja tu dodam
    dwa slowa jeszcze,
    prawdziwosc dyni
    to wielkosc... pestek.
    LW

    OdpowiedzUsuń
  36. Your pumpkins look wonderful dear Lucia, beautiful colours, so too your jam, preserves and the pumpkin pancake.
    I love pumpkin it is delicious and so versatile for recipes, so warming on cold days.
    Happy weekend my dear
    love and hugs
    xoxoxo ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dianne, I'm glad that you and using the gifts of this precious vegetables.
      Have a nice weekend:)

      Usuń
  37. Siostrzyczko Kochanie♥ i u mnie było "trochę" problemów zdrowotnych , dlatego nie odzywałam się bo trudno znajdywać słowa gdy smutno i łózko ciągnie ...że tylko zwinąć się w kłębuszek i spać...
    ale dziś za oknem słonecznie i ciepło więc humor lepszy i weekend blisko...
    lubię jesień ale taka złotą, polską z małym deszczykiem ...lubię dynie jeść i podziwiam za kolor, kształt i zupę krem mojej bratowej...
    sama nie za bardzo umiem wybrać taki okaz by nie tylko był ładny ale i smaczny ...ale w tym roku postaram się choć ciasto upichcić .
    zdjęcia słodkie i piękne jak ...konfitura ...
    całuję
    d.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorciu Kochana ♥♥♥
      Zmartwiłaś mnie swoimi problemami chorobowymi. Mam nadzieję, że już czujesz się lepiej...dzisiaj u mnie też była piękna pogoda.Lubię te kilka, czasem kilkanaście słonecznych, złotych dni...Jedz dynię, ma wiele wartości zdrowotnych. W naszym kraju nie jest zbytnio doceniana. Szkoda. A co do konfitury? jest pyszna jako wkładka do naleśników.
      Całuję Cię bardzo mocno.
      Życzę miłego weekendu.
      Pa.L

      Usuń
  38. POZDRAWIAM ZE ZGORZELCA ZIMNEGO PADAESZCZ I ZA TYDZIEŃ BEDE W DOMU TO SIE ODEZWE CMOK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilko, z utęsknieniem czekam na Ciebie.
      Rehabilitacja jest bardzo ważna.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  39. z dyni najbardziej lubię pestki, pewnie jak większość, ale wszystkie przetwory pokazane na twoich zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie, szczególnie placki :)
    a gdybym tak Cię poprosiła o przepis na nie i na zupkę dla Twojego małego ulubieńca? podobno są bardzo zdrowe szczególnie zupka, a my ostatnio jesteśmy fanami zdrowego żywienia :)
    Lusia ściskam serdecznie
    i dobrego weekendu życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, pestki lubimy podjadać...
      A placki robię wg takiego przepisu. Moje są pikantne. Musisz dostosować do Gabrysia. Oto przepis:
      1/2 kg ziemniaków,
      1/2 kg dyni,
      2 jaja,
      3 łyżki mąki,
      sól, pieprz,
      cebula, czosnek,
      1 cm świeżego imbiru...
      Dodatki są wg ulubionych smaków. Ziemniaki i dynię ucieram na tarce (średniej), dodaję dodatki, jaka, mąkę, tej raz więcej innym razem mniej. To zależy od ziemniaków...Dobrze wyrabiam i smażę jak smaży się placki ziemniaczane...
      Moja zupa też jest pikantna...
      50 dag miąższu dyni
      1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego. Nie używam żadnych kostek rosołowych,
      2 łyżki masła
      1 łyżka mąki
      sól i biały pieprz
      cukier, świeży imbir, kawałek pepperoni,
      mleczko kokosowe, ( ja nie jem śmietany, Ty ją możesz dodać)
      orzechy
      koperek

      Przygotowanie:
      Miąższ dyni pokroić w kostkę i zalać 1/2 l bulionu dodać połowę masła, dusić pod przykryciem, aż kawałki dyni zaczną się rozpadać. Blenderuję. Dolewam resztę bulionu.
      Mąkę przesmażam na pozostałym maśle, zagęszczam zupę. Przyprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem Dodaję pepperoni stary imbir ( kawałek 2 cm) Zupę daję na talerz i robię kleks z mleczka kokosowego.Posypuję orzechami i koperkiem...
      Justynko, my też od dwóch lat jesteśmy fanami zdrowego żywienia...
      Życzę wam miłego, słonecznego weekendu.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
    2. dziękuję, już sobie spisałam :)

      Usuń
  40. Przyznam, że nigdy nie robiłam placków z dyni. Muszę spróbować.
    A na działce to hoduję dynie ozdobną, nie można jej wprawdzie jeść, ale ma bardzo ciekawe kształty i kolory. Układam potem te wesołe, śmieszne i niewielkie dynie na parapetach i na półkach z książkami.
    Serdeczności Łucjo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stokrotko, ja też sadzę dynie ozdobne. Kolejny rok mają niezbyt ciekawe kształty i kolory. Sprawdziłam już kilka producentów...
      Podobają mi się takie fikuśne...
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  41. °º✿✿•°♫♫
    Tempo de abóboras em receitas de doce, geleia, tortas salgadas ou simplesmente refogada no dia a dia.... muito, mas muito bom!!!
    Também aboboras em fotos lindas como as suas!!!!

    °º✿✿°•.¸Bom fim de semana, repleto de alegrias e saúde!!!
    Beijinhos¸.•°♡彡
    ¸.°º✿♫ •°
    °º✿✿Brasil°•.¸

    OdpowiedzUsuń
  42. Piękne dynie i kompozycje dekoracyjne też. Ja lubię placki z cukinii a dynię dodaję do wegetariańskiego leczo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam placki z ziemniaków i cukinii.
      Są wspaniale.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  43. Piękna kompozycja z doskonałych kolorów.

    Szczęśliwy weekend!

    Buziaki

    http://ventanadefoto.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  44. To ja poproszę przepis na placki, bo dyń Ci u mnie dostatek.
    Miałam polską odmianę Justynka- trzymała się bez mrożenia w chłodzie do kwietnia.....
    Miły ten dzisiejszy dyniowy post.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Zofijanno!
      Oto mój przepis na placki z dyni i ziemniaków:
      1/2 kg ziemniaków,
      1/2 kg dyni,
      2 jaja,
      3 łyżki mąki,
      sól, pieprz,
      cebula, czosnek,
      1 cm świeżego imbiru...
      Dodatki są wg ulubionych smaków. Ziemniaki i dynię ucieram na tarce (średniej), dodaję dodatki, jaka, mąkę, tej raz więcej innym razem mniej. To zależy od ziemniaków...Dobrze wyrabiam i smażę jak smaży się placki...Lubię placki pikantne.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  45. Przepiękne zdjęcia zrobiłaś! Ja za dynią nie przepadam ale pamiętam, że moja Mama robiła ją w occie, pamiętam tamten smak.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego nie szukasz tamtego smaku...
      Czasem warto eksperymentować...
      Za dynią nie przepadasz a za szpinakiem?
      Niewiele osób lubi go...Teraz też jest czas na szpinak.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Szpinak lubię, w każdej postaci tak samo jak brokuły.
      Może kiedyś zacznę szukać tamtego smaku...
      Pozdrawiam serdecznie, miłego wieczoru.

      Usuń
  46. Piękne te "obrazki" z dynią . Dynia jak piękna jesienna panienka, ustawia się ładnie do zdjecia:) Moja mama robiła nam z dynią przeważnie zupy mleczne , oczywiście do niej dodawała zacierkę robioną własnoręcznie i czasami jeszcze kaszki. Kilka late temu dynię siałam każdego roku i robiłam różności, sosy, zupy placuszki. Moi mężczyźni (mąż i synowie) nie przepadali więc później już nie siałam a teraz już nie bardzo mam gdzie. Nigdy jednak nie jadłam konfitury z dyni, nie wiem jak zrobić. Muszę pogrzebać, może masz przepis i skusiłabym się chętnie:) Ale jeszcze przede mną przerabianie pigwy, która jeszcze na drzewie:)
    Co do jesieni, podoba mi sie jak jest ciepło i te szeleszczące liscie pod stopami ale.... ale niestety kojarzy mi sie ta pora roku z przemijaniem , to działa dołująco i je deszczowe i chłodniejsze dni. Pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że mam przepis na konfiturę dyniową.
      Lubię jesień słoneczną, złotą, z spadającymi kasztanami, orzechami...
      Dołują mnie dni bez słońca, deszczowe, pochmurne, zimne...
      Nawet wtedy nie myślę o przemijaniu, nie. Jestem dzieckiem słońca, gorąca, wiosny i upalnego lata...
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  47. Bardzo lubię dynię i to pod każdą postacią. Nieważne czy zupa - krem, czy leczo, czy ciasto, czy marynowana, czy pestki... Bardzo lubię :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, to mówi mężczyzna. Lubi dynię i basta...
      Andrzeju, wierzę, bo jesteś świetnym specem od gotowania.
      dzięki Twoim przepisom moja kuchnia wiele zyskała.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  48. WITAJ LUSIU - JESTEM :o)
    Twoje dyniowe zdjęcia zapierają dech są bardzo piękne i bardzo pyszne. Twój Pan Mąż szczęście ma, że taka żona mu się trafiła. Uwielbiam dyniowe konfitury zawsze dostaję w prezencie i sprawiają mi ogromną radość Mój dziadziu przez kilka lat uprawiał ogródek. Zawsze rosły tam dwie dynie, może stąd mój sentyment. Lusiu, nie było mnie czas jakiś ale nie zapomniałam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, domyślałam się, że jesteś bardzo, bardzo zajęta...
      Lubimy konfitury dyniowe. Cudownie pachną świeżym imbirem i pomarańczą.
      A jak smakuje z naleśnikami? Prawdziwa pychotka.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  49. osobiście za dynią nie przepadam :) ale jeśli nie musze jej jeść, to wtedy bardzo ją lubie - ładna wszak jest :d ale zwierzątka domowe z apetytem dynie zajadają :) Na Twoich zdjeciach również dynie cudnie wyglądają :) Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evanie, rozbawiłeś mnie. Lubisz jak nie musisz jeść...
      Zwierzęta są karmione dynią? One wiedzą co jest pyszne.
      A szpinak lubisz? Domyślam się, że za nim przepadasz gdy nie musisz jeść...
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  50. piękne dekoracje oraz zdjęcia wykonałaś a dynię też lubię nie tylko oglądać , nie dalej jak w sobotę zupę-krem z dyni gotowałam była pyszna, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też bardzo lubimy zupę - krem z dyni.
      Jest bardzo pyszna.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  51. Here is a very special and Fotso superb!
    Glad to visit this space will. I liked the joyful
    sound! hug

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tossan, I too am pleased with your visit.
      I wish you have a nice weekend.
      Greetings.

      Usuń
  52. Witam , drodzy Lucia ! Więc znalazłem ! Bardzo lubię swoją frunzuliţele i cukinią ! Świetny weekend dla Ciebie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Mario, cieszę się z Twoich odwiedzin.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  53. PRZYJADE DO DOMU W ŚRODE I CMOK POZDRAWIAM KAMA

    OdpowiedzUsuń
  54. Lusiu... też robię i bardzo lubię konfiturę dyniową...
    widzisz jak to jest... czas dyniowy a u mnie dynię tylko w słoiku trzeba podziwiać ... hihi
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  55. Jesień lubię ale tylko do wtedy jak jest piękna i kolorowa, potem już nie.
    A co do dyni to ją uwielbiam i co roku na ogródku ją mam.
    Chociaż... w tym roku zapomniałam o niej ale za to ozdobne mam bardzo ładne
    i każdy z zaciekawieniem przechodzi koło nich, gdy rosną sobie na działce.
    Bardzo ładnie ozdabiały mi płot tego lata.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  56. Jakoś nie mam smaku na dynię. Kiedyś gotowałam zupę, ale rodzina moja niezbyt ją polubiła. Marynowanej również nie uwielbiam. Twoje przetwory na pewno sa dobre, bo potrafisz je przygotować smakowicie. ja chyba nie potrafię. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  57. Ja też jakoś mam problem z dynią> Co roku do niej podchodzę jesienią i ciągle się nie przekonuję (a inne dyniowate lubię np. cukienię). Ale kolory dyni jak co roku wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  58. Kilka razy jadłam zupę z dyni, bardzo smaczna i taki piękny kolor. Masz rację, dynia staje się coraz bardziej popularna; w Krakowie niedawno był festiwal dyni.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  59. You have colorful many pumpkins! Love to see them and I admire your many recipes of them. I like pumpkin soup very much.
    Enjoy!
    Tomoko

    OdpowiedzUsuń
  60. Lusiu, bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia z dynią w roli głównej. Nie mogę powiedzieć, że jestem amatorką dyni bo jak do tej pory to jadłam tylko jej pestki. Ale ostatnio, zainspirowana artykułem w gazecie na temat dyni ugotowałam zupę krem i bardzo mi smakowała. A co do dyń ozdobnych, to co roku kupuję sobie kilka sztuk i stawiam w kuchni na półce jako ozdobę. Niektóre z nich bardzo ładnie się zasuszyły, więc stanowią stałą ozdobę mojej kuchni. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  61. Przepiękne zdjęcia i cudne Twoje dynie:) Bardzo lubię to wszechstronne warzywo, najbardziej zupę w wydaniu wytrawnym:) Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli rozpoznasz siebie na zdjęciach i nie chcesz być na tym blogu, proszę poinformuj mnie o tym.
Ja bardzo szybko usunę te zdjęcia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...